05 maj 2022

let me live in shadows of your words

Det var både min fars og min første tur til Rom, og det var helt uundgåeligt at vi skulle se de største attraktioner. Min far er ret historieinteresseret, og nogle af mine bedste barndomsminder er fra vores sommerferier, hvor han altid kunne fortælle en spændende historie om de ting vi så. Da jeg var barn troede jeg, at alle voksne var lige så kloge som min far, men jeg har måttet sande at det langt fra er tilfældet - jeg kan f.eks. ikke selv huske bare en tiendedel af alt det historiske fakta, jeg er blevet eksponeret for igennem mit liv, men min far virker til at have det hele solidt opmagasineret i hukommelsen. 
Til vores tur rundt på Forum Romanum og det mægtige Colosseum på andendagen i Rom havde jeg nu alligevel booket os en plads på en guidet tur - vi var tyve mennesker, og det fungerede rigtig godt at have vores awesome guide i øret, selvom det føltes ualmindeligt turistet. Hvilket det jo også var, men det var altså endnu en god oplevelse - især pga. guidens indlevende fortællinger om livet i det gamle Rom. Vi var i øvrigt også så heldige at besøge byen på de allersidste dage med maskepåbud, men der blev nu taget ret let på det de fleste steder (Vatikanstaten undtaget - BIG time!). 

Det er svært at sætte ord på hvor overvældende en oplevelse det var at gå rundt blandt templerne på Forum Romanum og se Colosseum i virkeligheden. Det virker så banalt, men det føltes altså helt specielt at være på steder, der flyder over med henvisninger til historiske begivenheder - jeg havde samme følelse da jeg var i Athen for tre år siden. Colosseum er jo for vild; det er umuligt at forstå, at SÅ mange mennesker og dyr har måttet lade livet i arenaen, som jeg heller ikke kan forstå at man overhovedet kunne bygge i første omgang. 

Det var tre gode timer - men også meget, meget varme, da vi gik rundt i solen hele tiden. Det må man ikke klage over, og det gør jeg heller ikke(!), men her kom Roms 900 kirker os til gode, for på gåturen hjem kunne vi blive kølet ned i smukke omgivelser på hvert gadehjørne. Træerne ved floden gav også lidt tiltrængt skygge, og vi kom godt tilbage til lejligheden bevæbnede med mundvandsfremkaldende lækre paninier fra StoBene Roma. De mættede godt og kaldte på et powernap, og så snorkede vi om kap i en halv times tid inden vi begyndte at gøre os klar til at gå ud igen. 

Lidt naivt havde vi tænkt, at en tidlig aftentur ville være passende til at se nogle af de helt store publikumsmagneter som det imponerende springvand Fontana di Trevi og den noget mere undervældende Spanske Trappe. Det var det ikke. Generelt synes jeg ikke, at der var alt for fyldt med turister i Rom (jeg er meget bevidst om, at jeg selv er en af dem), men lige i dét område herskede der kaos og anarki. Min far og jeg fik dog sikret os en tilbagevenden til Rom ved at kaste en mønt over skulderen i springvandet, imens min mand syntes vi var lidt pinlige. Vi flygtede fra menneskemængderne og søgte mod den lige så smukke Piazza Navona, der bød på hele tre springvand og en af Roms mange egyptiske obelisker. 

Pludselig var klokken blevet mange, men vi satsede på at kunne få et bord på Dar Filettaro a Santa Barbara på det lille torv foran vores lejlighed. Vi måtte vente i et kvarters tid, men det var det hele værd, for den friterede fisk var ganske enkelt himmelsk og er åbenbart nærmest legendarisk blandt lokale. Det var billig og ret simpel mad, men ingredienserne sad lige i skabet (og jeg har læst, at de frituresteger fisken TO gange), og så var det næsten bare en del af charmen at husets vin måske var en anelse fortyndet. Midt under måltidet blev vi beriget med underholdning fra en ældre mand, der kom cyklende på sin superpimpede, rullende højttaler og gav sig til at danse til Michael Jackson, hvilket var en passende afslutning på en ret fantastisk dag. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar